Uçak Bakım Alanı Tanıtım Sunumu için Aşağıdaki Linke Tıklayınız
Instagram: @pendiknuridemiragucakbakim
Facebook: PENDİK UÇAK BAKIM
21. yüzyılın en hızlı gelişen ve geniş kitlelere ulaşan sektörlerinden birisi olan havacılık sektörü, stratejik yapısı nedeniyle de ülkelerin dünyaya açılan kapısı durumundadır. Faaliyetlerindeki kalite ve yeterliklerin, ülkelerin itibarını da etkilemesi nedeniyle her geçen gün önemini arttırarak küreselleşen sektörde; rekabet, ileri teknoloji, değişim ve gelişim en çok kullanılan sözcükler olmuştur. Bu programda havacılık sektöründe yürütülen birçok alandan birisi olan uçak bakım alanında, sektörde gelişmiş ülkeler ile rekabet edebilecek nitelikte uçak bakım teknisyenliği eğitimi verilerek, ülkemizin hızla gelişen havacılık sektörünün desteklenmesi hedeflenmiştir.
1. Uçak Gövde-Motor,
2. Uçak Elektroniği dalları yer almaktadır.
Bu doğrultuda Uçak Bakım alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.
Ülkemizde havacılık sektörü gerek ekonomik değer, gerekse savunma sanayi içindeki yüksek payı nedeni ile önemli bir istihdam kaynağıdır. Uçak Bakım Alanı; Uçak ve diğer hava araçlarının bakım, onarım, servis ve montaj işlemlerini yapmak üzere nitelikli kalifiye personel yetiştirmek amacı ile kurulmuş olan bir alandır. Uçak Gövde- Motor ve Uçak Elektroniği olmak üzere iki ana dalda eğitim verilmektedir.
Uçak Bakım Alanında Matematik, Fizik, Kimya gibi genel derslerin yanı sıra uçak malzeme ve donanım, Uçak gövde ve yapıları, Uçak Sistemleri, Uçak elektrik sistemleri, Gaz türbinli motorlar, Pervane gibi meslek dersleri de verilmektedir. Meslek derslerinin uygulamaları Uçak bakım atölyelerinde ve havacılık ile ilgili bakım kuruluşlarında staj işlemi yaptırılarak tamamlanmaktadır.
Uçak Bakım Alanında eğitim gören öğrencilerimiz Anadolu teknik lisesi ve Anadolu meslek lisesi olmak üzere iki farklı okul tipinde eğitim görmektedir. Anadolu Meslek Lisesinde eğitim gören öğrencilerimiz 10.Sınıfta alan derslerini 11.ve 12. Sınıfta dal derslerini görmektedirler. Anadolu meslek lisesinde eğitim gören öğrencilerimiz 12. Sınıfta haftada 3 gün hafta içi günde 8 saat olmak üzere işletmelerde beceri eğitimini havacılık ile ilgili kurumlarda görmektedirler.12. sınıfın sonunda staj ile ilgili beceri sınavına tabi tutularak genel ve meslek dersleri ile ilgili dersleri tamamladıktan sonra mezuniyet hakkı elde etmektedirler.
Anadolu Teknik lisesinde eğitim gören öğrencilerimiz 10.sınıfta alan derslerini 11.ve 12. Sınıfta dal derslerini görmektedirler. 10.sınıfın yaz döneminde isterlerse 15 iş günü 11.sınıfın yaz döneminde (10.sınıfta hiç staj yapmamışlar ise ) 40 iş günü stajı tamamlayıp genel ve meslek dersleri ile ilgili dersleri tamamladıktan sonra mezuniyet hakkı elde etmektedirler.
Uçak Bakım Alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. Uçak bakım atölyelerinde yetişen bu elemanların görevleri "Uçuş Emniyeti" açısından çok büyük önem taşımaktadır. Sektör mesleki ve teknik olarak bu alanda yeterli olabilen, ağır ve tehlikeli işlerde çalışmasında herhangi bir engeli bulunmayan, birden fazla işin sorumluluğunu üzerinde taşıyabilen, olaylara sonuç odaklı yaklaşabilen, takım çalışmasına yatkın nitelikteki öğrencileri beklemektedir.
Meslek lisesinden sonra yükseköğretim kurumları sınavında başarılı olanlar lisans programlarına temel yeterlilik testinde başarılı olanlar ise MYO’ların ilgili bölümlerine ek puan alarak devam edebilirler. MYO bitirenler dikey geçiş ile isterlerse lisans programlarına geçebilirler.Mezunlarımız; Sivil uçak bakım merkezlerinde, Askeri hava ikmal bakım merkezlerinde, Uçak fabrikalarında çalışabilirler.
Gelecekte bu alanı tercih edecek öğrencilere bol bol kitap okumalarını, Bilgisayar ile ilgili programlar ile havacılık ile ilgili çizim programlarını öğrenmelerini tavsiye ederim.
İbrahim ŞAHİN
Uçak Bakım Alan Şefi
ÖĞRENCİLERİMİZ ALAN/ DAL DERSLERİNİN TAMAMINI UÇAK BAKIM ALANI BİNASINDA, KÜLTÜR DERSLERİNİ ANA BİNA DERSLİKLERİNDE ALMAKTADIRLAR.
Uçak gövde-motor teknisyenliği, uçakların ve diğer hava araçlarının yapısı, güç sistemleri, mekanik ve elektrik sistemlerini kapsayan hat bakım işlemlerini yapan, "Bakım Çıkış Sertifikası" düzenleyebilen ve ayrıca faal olduğunun kontrolü basit testler gerektiren, "Hat Bakım Sırasında Değiştirilebilir Birim" kapsamındaki aviyonik birimlerin sökme/takma işlemlerini Sivil Havacılık Yönetmeliklerine uygun olarak yapan meslek elemanıdır.
Görevleri;
Uçakların motor kısmını kontrol etmek.
Uçakların gövde onarım ve bakımını yapmak.
Uçakların motor onarım ve bakımını yapmak.
Arızalı parçaların tekrar kullanıma sunmak.
Arızalı parçaların servis dışı edilmesi işlemlerini yapmak.
Hat bakımı esnasında basit testler gerektiren aviyonik birimleri sökmek ve takmak.
Bakım çıkış sertifikasını düzenlemek.
Bakım ve onarım kataloglarını okumak.
Bakım onarım testlerini yapmak.
UÇAK ELEKTRONİK TEKNİSYENİ
Uçak elektronik teknisyenliği, uçakların ve diğer hava araçlarının aviyonik ve elektrik sistemlerinin her türlü bakım onarımı, montaj ve servis işlerinin yapılmasının ardından bakım çıkış sertifikası düzenleyebilen ve uçak yapısı, güç sistemlerinin hat bakımı sırasında sökme takma işlemlerini Sivil Havacılık Yönetmeliklerine uygun olarak yapabilen meslek elemanıdır.
Görevleri;
Uçakların aviyonik sistemlerini kontrol etmek.
Uçakların elektrik sistemlerinin onarım ve bakımını yapmak.
Uçakların aviyonik sistemlerinin onarım ve bakımını yapmak.
Arızalı parçaları onararak tekrar kullanıma sunmak.
Arızalı parçaların servis dışı edilmesi işlemlerini yapmak.
Hat bakımı esnasında basit işlem gerektiren gövde ve motor birimlerini sökmek ve takmak.
Bakım çıkış sertifikasını düzenlemek.
Bakım ve onarım kataloglarını okumak.
Bakım onarım testlerini yapmak.
MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Bu alandaki mesleklerde çalışmak isteyenlerin; Matematiksel yetenek Uzay ilişkilerini görebilme gücüne ve çizim yeteneğine, Fen bilimlerinde başarılı, mekanik problem çözebilme yeteneği, ellerini ustalıkla kullanabilme, mekanik ve göz el koordinasyonu yeteneği yüksek, görme problemleri olmayan İşitme problemleri olmayan sabırlı ve dikkatli yorum ve analiz yeteneğine sahip olmaları gerekmektedir. Öğrencilerin sağlık durumu, uçak bakım alanında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Uçak bakım alanında çalışacak meslek elemanları; sivil uçak bakım merkezleri, askeri hava ikmal bakım merkezleri ile uçak fabrikalarının hangar ve atölyelerinde çalışırlar. Uçak gövde ve motor teknisyeninde çalışma ortamı yağ, yakıt, kimyasal gazlar ve gürültülü, uçak elektronik teknisyeninde ise radyasyonlu ve elektrikli ortamlardır. Ancak daha önce belirtildiği gibi Avrupa Sivil Havacılık (EASA) tarafından iş kazalarına ve işçi sağlığına karşı çalışma ortamlarında maksimum emniyet için gerekli tedbirler ilgili bakım kuruluşu tarafından alınır. Teknisyenler, uçak mühendisleri sorumluluğunda görevlerini yapar. İşini yürütürken birinci derecede alet ve makinelerle ilgilidir.
İŞ BULMA İMKÂNLARI
Uçak bakım alanında çalışacak meslek elemanları; sivil uçak bakım merkezleri, askeri hava ikmal bakım merkezleri, uçak fabrikaları gibi iş piyasasının ihtiyacına göre istihdam edilmektedir. Geniş bir iş ve çalışma alanı vardır. Uluslararası ve ulusal, kamu ve özel Havacılık Bakım Onarım Merkezlerinin ve hava alanlarının olması ve sivil havacılıktaki gelişmeler bu alanda istihdam imkânını arttırmaktadır. Bununla beraber özel havacılık şirketleri kendi bakım merkezlerini ülkemizin çeşitli şehirlerinde kurmayı planlamaktadırlar.
Ayrıca günümüzde bayanlar da bu mesleklerde eğitim alıp çalışabilmektedirler.
EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Program mesleki ve teknik eğitim alanında diplomaya götüren ortaöğretim kurumları ile belge ve sertifika programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki örgün ve yaygın mesleki ve teknik eğitim-öğretim kurumlarında uygulanmaktadır.
Programın uygulanabilmesi için uçak bakım alanı standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar sağlanmalıdır.
Uçak Bakım Alanı Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek Liselerinde dört yıl süre ile eğitim verilmektedir.
Bu Eğitim okulda teorik, atölye ortamında ve işletmelerde uygulamalı olarak yapılmaktadır.
Liseden sonra, yüksek öğrenime geçiş sınavını başaranlar lisan programlarına devam edebilirler ya da meslek yüksek okullarının ilgili bölümüne sınavsız geçiş yapabilirler.
Meslek yüksek okulunu bitirenler, dikey geçiş sınavı ile lisans programlarına geçebilirler. Uçak Bakım alanından mezun olan öğrenciler sayısal puan türüne göre aşağıdaki lisans programlarına devam edebilirler:
Teknoloji Fakültelerinin ilgili bölümlerine
Havacılık ve Uzay fakültelerine
Uçak Bakım Alanından mezun olan öğrenciler aşağıdaki meslek yüksek okulu programlarına sınavsız geçiş yapabilirler:
Uçak Gövde- Motor (Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu).
Uçak Gövde- Motor Bakım (Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu).
KPSS Sınavı ile Askeri Bakım merkezlerinde teknisyen olarak iş bulma imkânları mevcuttur.
UÇAK BAKIM ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN PROJELER
TEKNOFEST
Üsküdar üniversitesi bilim ve fikir festivali
Salon model uçak yarışması
TUBİTAK 4006
PESİAD İcat Yarışması
STAJ İMKANLARI
Öğrencilerimiz stajlarını uçak bakım şirketlerinde yapmaktadır.
İSTİHDAM ALANLARI
Uçak bakım alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Sivil uçak bakım merkezleri,
2. Askerî hava ikmal bakım merkezleri,
3. Uçak fabrikaları vb. yerlerde çalışabilirler.
ALANIMIZ İLE İLGİLİ LİNKLER
http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/mevzuat/sektorel/genelgeler/mekanik.pdf
http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/mevzuat/sektorel/genelgeler/aviyonik.pdf